nieuws

26.000 deelnemers voor zonnige editie van het Gordelfestival

Dat deze editie zo succesvol was, daaraan is zeker het goede weer niet vreemd, maar ook de vernieuwde 100 kilometer doorheen de Groene Gordel en de Vlaamse Rand was een belangrijke blikvanger. De Gordelklassieker werd ditmaal uitsluitend in peloton gereden. ‘Daardoor kreeg ze de allures van een echte wielerkoers. Voor veel deelnemers was dat een unieke ervaring. Deze formule is zeker voor herhaling vatbaar’, aldus een tevreden Eddy Frans, directeur bij hoofdorganisator vzw ‘de Rand’.

Andere succesnummers waren de ‘Proef de streek’-fietsroutes van 40 en 60 kilometer en de Ridderwandeling. Kinderen konden er een riddertoernooi aanschouwen in het kasteel van Beersel.

Provinciedomein Huizingen was opnieuw een centraal trefpunt, van waaruit tal van fiets- en wandelroutes vertrokken in een lus langsheen de vele troeven van de streek. Artiesten als Udo, Kapitein Winokio en Stan Van Samang zorgden voor muziek en animatie na een dag vol beweging.

Sint-Pieters-Leeuw kreeg dit jaar de rol van focusgemeente van het Gordelfestival toegewezen. Vanuit het Colomadomein – bekend voor zijn rozentuin – pakte de gemeente uit met een combinatie van fiets- en wandelroutes in het Pajottenland & Zennevallei, avonturensport en muzikale acts als Kaatje en Natalia.

Uiteraard fietsten ook weer heel wat bekenden mee. Zo reed Vlaams minister van de Vlaamse Rand Ben Weyts de volledige rit van 100 kilometer. Ook minister van Sport Philippe Muyters tekende present en gaf het startschot.

Buiten enkele kleine valpartijen is het Gordelfestival zonder incidenten verlopen.