nieuws

Tervuren focusgemeente van versterkt Gordelfestival

Tervuren wordt in 2018 de focusgemeente van het Gordelfestival. Er wordt bovendien een externe partner aangezocht om de sportieve activiteiten en de evenementen tijdens het Gordelfestival te ondersteunen. Vzw ‘de Rand’ heeft daarvoor een openbare aanbesteding in de markt gezet.Op zondag 2 september 2018 zal Tervuren de focusgemeente zijn van de 6de editie van het Gordelfestival - het sportieve en culturele familie-evenement dat het Vlaamse en groene karakter van de Rand rond Brussel in de verf zet. Tervuren zal de eigen troeven volop kunnen uitspelen, ondersteund door een brede promotiecampagne.

‘Tervuren is het ideale uithangbord voor het Gordelfestival en voor de Vlaamse Rand’, zegt minister van Vlaamse Rand Ben Weyts. ‘Het is een groene en gezellige gemeente, met een rijk aanbod voor fietsers en wandelaars en heel wat toeristische troeven, zoals het wereldberoemde Afrikamuseum of het prachtige Zoniënwoud.’

Ook Burgemeester Jan Spooren is opgetogen met de keuze voor Tervuren als focusgemeente. ‘Het centrum van onze gemeente is de laatste jaren enorm verfraaid. We staan dus klaar om met veel enthousiasme de gordelaars te ontvangen. Daarnaast is het een mooie gelegenheid om het Vlaams en gastvrij karakter van onze gemeente in de kijker te zetten’, aldus de burgemeester.

Het Gordelfestival werd de voorbije 5 jaar door vzw ‘de Rand’, Sport Vlaanderen en de Provincie Vlaams-Brabant uitgebouwd tot een sterk concept. De provincie Vlaams-Brabant blijft een partner, maar vanaf volgend jaar gaat vzw ‘de Rand’, die het Gordelfestival blijft coördineren, op zoek naar een externe partner om de fakkel over te nemen op organisatorisch gebied. Er werd al een openbare aanbesteding in de markt gezet.

De externe partner zal creatief verder bouwen op het bestaande concept en de organisatie van de sportieve onderdelen en de randanimatie op zich nemen. Zo zal de nieuwe partner fiets- en wandelroutes uitwerken, instaan voor de bewegwijzering en de veiligheid, de verschillende evenementlocaties inrichten en het (Nederlandstalig) personeel aanleveren. De 100 km-fietslus blijft behouden en wordt nu opengetrokken voor de minder getrainde fietsers.

‘We gaan het Gordelfestival versterken om nog meer mensen te verleiden tot een bezoekje aan onze groene en Vlaamse Rand’, zegt Weyts. ‘De Gordel heeft een rijke geschiedenis als sportief evenement’, zegt Vlaams minister van Sport Philippe Muyters. ‘De afgelopen jaren hebben we dat sportieve karakter ondergedompeld in een ruimer toeristisch, cultureel en gastronomisch plaatje. Die weg blijven we volgen. We laten Vlaanderen zien dat het goed bewegen, eten en vertoeven is in de Vlaamse Rand.’