nieuws

28.000 deelnemers voor zonnige zesde editie!

Naar schatting 28.000 wandelaars, fietsers en lopers namen vandaag samen met vele gezinnen deel aan een zonovergoten zesde editie van het Gordelfestival. De blikvanger was de allereerste Tourist Run doorheen het (nog tot december gesloten) Museum voor Midden-Afrika in Tervuren. Ook de andere fiets- en wandeltochten waren bijzonder populair en vestigden op een sportieve manier de aandacht op het Vlaamse karakter van de streek rond Brussel.

In focusgemeente Tervuren werd de 100 kilometer doorheen de Groene Gordel en de Vlaamse Rand opnieuw in peloton gereden. Onder meer burgemeester van Tervuren Jan Spooren en provinciaal geduputeerden Walter Zelderloo en Monique Swinnen schoten de pelotons op gang. De Gordelklassieker werd ditmaal uitsluitend in gesloten peloton gereden, voor het eerst gebeurde dit onder gemotoriseerde politiebegeleiding over het hele parcours. Minister van Vlaamse Rand Ben Weyts reed de volledige rit van 100 kilometer uit, net als wielerlegende Johan Museeuw.


In het park van Tervuren namen honderden gezinnen deel aan een wieltjeswandeling, toegankelijk zowel voor rolstoelen, loopfietsjes, rolschaatsen als buggy’s. Opvallend veel kinderen genoten van de animaties en optredens. De drie nieuwe mascottes van het Gordelfestival vielen meteen in de smaak bij dit jonge publiek. De Kreuners sluiten het festival vanavond feestelijk af op het marktplein van Tervuren.


Provinciedomein Huizingen was ook in deze editie een centraal trefpunt, van waaruit tal van fiets- en wandelroutes vertrokken in een lus langsheen de vele troeven van de streek. De lokale brouwerijen lokten veel volk tijdens de ‘Proef de streek-routes’. Artiesten als De Helden van Ketnet zorgden voor muziek en animatie na een dag vol beweging. Het VIKdorp (Very Important Kids-dorp) was opnieuw bijzonder populair.


Voor de zesde editie van dit Gordelfestival werd in Gordeltrefpunt Huizingen en focusgemeente Tervuren voor het eerst een babydorp aangekleed met een verzorgings- en speelhoekje en een afgeschermde relaxhoek waar moeders in alle rust borstvoeding kunnen geven. Morgen zal Dreambaby dit materiaal schenken aan vzw Moeders voor Moeders, een organisatie die hulp biedt aan gezinnen die het financieel moeilijk hebben.


Het Gordelfestival belicht de vele bijzondere kenmerken en kwaliteiten van de Vlaamse Rand rond Brussel. Behalve enkele kleine valpartijen is het Gordelfestival opnieuw zonder incidenten verlopen.