nieuws

Nieuwe sportieve uitdaging tijdens het Gordelfestival

Gordelaars kunnen op zondag 1 september tijdens de 7de editie van het Gordelfestival opnieuw individueel de klassieke lus rond Brussel fietsen. Het sportieve familie-evenement dat de aandacht vestigt op het Vlaamse en Groene karakter van de Rand krijgt dit jaar ook een extra rijke culturele dimensie, met veel aandacht voor de Vlaamse Meester Pieter Bruegel de Oude. Vlaamse Randgemeente Dilbeek staat centraal als focusgemeente, Provinciedomein Huizingen blijft het Gordeltrefpunt. “Dit is niet zomaar een massa-evenement: het is een kans om kennis te maken met het Groene en Vlaamse karakter van de Rand”, zegt minister Ben Weyts.

 

De oude succesrecepten van De Gordel worden de laatste jaren in ere hersteld. Zo werd de Gordelklassieker – een fietstocht van 100 km door de 19 gemeenten rond Brussel – teruggehaald. De Gordelklassieker wordt gereden in professionele begeleide pelotons. Veel Gordelaars willen de lus rond de hoofdstad echter ook graag individueel afleggen. Daarom grijpt de organisatie nu terug naar een andere populair recept uit het verleden: de Gordel rond Brussel. Onder de naam “Omloop de Groene Gordel” zal je individueel door de Vlaamse Rand rond Brussel kunnen fietsen (100 km), met de optie om nog een extra lus te maken doorheen het Pajottenland (140 km). Start en aankomst liggen in Dilbeek. Onderweg zijn er 4 bevoorradingsposten aan gemeenschapscentra van vzw ‘de Rand’ (in Wezembeek-Oppem, Sint-Genesius-Rode, Wemmel en Drogenbos).

De blik van Bruegel
Het Gordelfestival heeft dit jaar niet alleen een sportieve, maar ook een culturele blikvanger: Pieter Bruegel de Oude. Deze wereldberoemde Vlaamse Meester haalde heel wat inspiratie uit de landschappen in en rond focusgemeente Dilbeek. Ter ere van de 450ste verjaardag van de dood van de Meester worden er tijdens het Gordelfestival fiets- en wandeltochten georganiseerd langs bijzondere plekjes die een link hebben met Bruegel. Daarnaast is er de belevenisloop Dilbeek loopt met een culturele insteek.

Dilbeeks burgemeester Willy Segers reageert tevreden: “Dilbeek is heel blij dat het Gordelfestival in 2019 opnieuw 'Thuiskomt in Dilbeek'! Deze feestdag van de Vlaamse Rand heeft groot sportief en recreatief belang, maar we gaan het zeker ook bekijken door de Blik van Breugel. Dit is een unieke gelegenheid om ook onze cultureel-toeristische en culinaire troeven op tafel te gooien!”


Het Gordelfestival is goeddeels gratis toegankelijk. Er wordt wel een bijdrage gevraagd voor de Gordelklassieker, Omloop de Groene Gordel en Dilbeek Loopt.


Familievriendelijk
“Er valt weer veel te bewegen en te beleven in de Vlaamse Rand”, zegt minister van Vlaamse Rand Ben Weyts. “We willen een zo breed mogelijk publiek laten kennismaken met alles wat de Rand te bieden heeft.”

In en rond Provinciedomein Huizingen is er vanalles te beleven voor jong en oud. Het animatieprogramma is volledig op maat van kinderen, met het VIK-dorp voor Very Important Kids en optredens van LikeMe en Juf Roos als blikvangers. Nieuw op het programma is een stille kinderdisco. Er is ook een uitgebreid aanbod aan erfgoedwandelingen in en rond Huizingen en ook de Proef de streekroutes van 20, 40 en 60km langs lokale brouwerijen worden opnieuw georganiseerd.


Het Gordelfestival blijft werk maken van een optimale beleving voor jonge gezinnen, met onder meer een babydorp waar alle basisbehoeftes zoals kinderstoelen, microgolfovens en verzorgtafels aanwezig zijn. Iets oudere jeugd kan zich uitleven in een Urban Village in Dilbeek, met onder andere een pumptrack en bmx-initiaties.