nieuws

Eerste Gordelbomen in de grond

In september lokte de alternatieve Gordeleditie tienduizenden mensen naar de groene en Vlaamse Rand. Zo’n 7.500 deelnemers registreerden zich bovendien met een speciale QR-code. Zij zorgen nu voor extra groen in de Rand, want voor elke registratie wordt er nu een boom geplant. “Vandaag planten we de eerste 850 gordelbomen letterlijk óp de Rand”, zegt minister van Vlaamse Rand Ben Weyts. “In totaal kunnen we zo’n 7.500 struiken en bomen aanplanten in tuinen, weides en bossen, maar ook op bijvoorbeeld een speelplaats of aan een scoutslokaal.”

De afgelopen Gordeleditie was een onverhoopt succes met méér sportieve deelnemers dan tijdens een gewoon Gordeljaar. Nieuw was dat deelnemers die zich met een speciale QR-code registreerden, meteen ook zorgden voor evenveel bomen in de Vlaamse Rand. Samen met de Bûûmplanters en het Vlaams Agentschap Natuur en Bos worden vandaag de allereerste Gordelbomen in Sint-Pieters-Leeuw, letterlijk óp de Rand geplant.

Deelnemers uit de Vlaamse Rand kunnen een struik of boom krijgen om thuis te planten. Deelnemers van buiten de Rand schenken hun boom aan plantprojecten in de Oost-, West-, Noord- of Zuidrand. Het kan gaan om verschillende boomsoorten zoals beuk, hazelaar, winterlinde, esdoorn, maar ook om hoogstamfruitbomen zoals de perelaar, pruimelaar of kerselaar.

Yoeri Bellemans, Bûûmplanters: “Iedereen is welkom om aan te sluiten als vrijwilliger en samen met ons de spade in de grond te steken. We gaan werken in coronaproof plantactiviteiten met telkens maximum 4 personen. Het spreekt voor zich dat alles gebeurt in open lucht, op grote terreinen waar het geen enkel probleem is om de sociale afstand te bewaren. Meer info en inschrijving via de facebookpagina en website www.buumplanters.be.”

Naast Sint-Pieters-Leeuw zullen er ook nog gordelbomen geplant worden in onder meer Halle, Beersel, Overijse en Wemmel.

Jo Van Vaerenbergh, vzw De Rand: Deelname aan de Gordel zorgt vanaf nu dus ook voor een blijvend effect. De organiserende partners, Vzw ‘de Rand’, Flanders Classics en de provincie Vlaams-Brabant, zijn blij dat de groene Rand nog groener zal worden dankzij het enthousiasme van de Gordelaars en de samenwerking met de Bûûmplanters.