nieuws

Vlaamse Rand maakt zich op voor sportieve Gordelweek

De Gordel zal ook dit jaar verspreid over één week plaatsvinden met als orgelpunt de laatste Gordeldag, op zondag 5 september. De organisatie zet in op een breed gamma aan sportieve uitdagingen voor getrainde en minder getrainde gordelaars. “We behouden wat goed is, maar zetten ook in op enkele nieuwigheden” zegt minister van Vlaamse Rand Ben Weyts. “Graveltochten kunnen de meer technische fietser plezieren en op de laatste Gordelzondag kan je uitzonderlijk langs de Ringweg van de luchthaven in Zaventem fietsen, waar je een unieke inkijk krijgt op de start- en landingsbanen.”

De eerste zondag van september staat bij vele gezinnen traditioneel ingepland als Gordelzondag. Na de aangepaste, maar erg gesmaakte Gordelversie van vorig jaar zetten vzw De Rand, de provincie Vlaams-Brabant en Flanders Classics hun schouders onder een heuse Gordelweek. Van 28 augustus tot en met 5 september zal je over de volledige Vlaamse Rand kunnen wandelen en fietsen.

“Ondanks de moeilijke omstandigheden was het sportieve aanbod tijdens de aangepaste Gordel vorig jaar een succes”, zegt Tomas Van Den Spiegel, CEO van sporttechnisch uitvoerder Flanders Classics. “We hebben uit die unieke omstandigheden ook geleerd en nemen onze sterktes van vorig jaar mee naar de editie van 2021. Daarom werken we momenteel opnieuw aan een sportief en breed aanbod aan wandel- en fietstochten dat de gordelaars een hele week lang de kans geeft om te genieten van al het moois dat de groene Vlaamse Rand te bieden heeft.”

Het Gordelfestival heeft ook dit jaar twee ankerpunten: het Gordeltrefpunt in het provinciedomein van Huizingen en Sint-Pieters-Leeuw als focusgemeente. “Sint-Pieters-Leeuw is enthousiast om opnieuw de Gordel te verwelkomen”, zegt Herwig Smeets, schepen van sport in Sint-Pieters-Leeuw. “Deze editie bieden we naast de klassieke wandel- en fietstochten ook graveltochten aan. Graveltochten zorgen voor een leuke mix van avontuurlijke offroadwegen die minder technisch zijn dan mountainbikeroutes. Ze starten aan het Colomapark en laten je de mooiste plaatsjes in de Zennevallei en het Pajottenland ontdekken. Onderweg kan je ook genieten van een fototentoonstelling van Christophe Heymans, een fervente fietser die mooie natuurfoto’s maakt van zijn fietstochten. Op het einde van je tocht kan je je in Taverne de Koetsier te goed doen aan een lekker verfrissend drankje.”

Zowel in Huizingen als in Sint-Pieters-Leeuw zullen in tegenstelling tot vorig jaar de Gordelaars van verschillende optredens kunnen genieten. “Het prachtige provinciedomein van Huizingen is al jarenlang het ankerpunt voor de Gordel”, vertelt Ann Schevenels, Vlaams-Brabants provinciegedeputeerde voor Provinciedomeinen en recreatie. “Ieder jaar vertrekken er talloze wandelingen en fietstochten de groene rand rond Brussel in. Gelukkig kunnen dit jaar de Gordelaars ook van leuke animatie en livemuziek genieten.”
“De afgelopen coronaperiode scherpte onze ambities om sterk in te zetten op de verankering van de Gordel nog sterk aan”, zegt Jo Van Vaerenbergh, algemeen directeur van vzw De Rand. “5 van de 7 gemeenschapscentra van vzw de Rand worden ingericht als terras en rustpunten voor de 100 km en als start- of aankomstplaats voor lokale wandel- en fietstochten. We kijken meer dan ooit uit naar de Gordelhoogdag van 5 september. Die valt dit jaar samen met de start van onze nieuwe seizoenprogrammatie en we maken van de gelegenheid dan ook graag gebruik om deze voor te stellen aan het grote publiek.”

“Elke geregistreerde deelnemer zorgt ook dit jaar voor een extra boom in onze Vlaamse Rand”, zegt Weyts. “Dankzij de Gordel en samen met Bûûmplanters maken we onze Vlaamse Rand groener.”