nieuws

De Gordel lokt tienduizenden bezoekers naar Vlaamse Rand

De Gordel lokte dit jaar opnieuw tienduizenden mensen naar de Vlaamse Rand. Onder een stralende zon wandelden en fietsten zo’n 8.700 geregistreerde deelnemers langsheen de Vlaamse Rand. Vele anderen genoten van optredens en kinderanimatie in Plantentuin Meise en Provinciedomein Huizingen. Ook de Gordelcross, een nieuwigheid van De Gordel, bezorgde vele kinderen een onvergetelijke dag.


“Na twee alternatieve corona-edities konden we opnieuw genieten van een volwaardige Gordel”, zegt Vlaams minister Ben Weyts. De Gordel is een unieke en feestelijke manifestatie die de Vlaamse Rand toont aan een breed publiek. Na twee corona-edities, waarbij het evenement werd gespreid over een hele week, vond De Gordel opnieuw plaats in normale omstandigheden: één groots evenement met een mix van sport, optredens en animatie in de Vlaamse Rand.


Vanuit Plantentuin Meise, die dit jaar 225 jaar bestaat, en Provinciedomein Huizingen vertrokken een kleine tienduizend wandelaars en fietsers voor een mooie wandeling of fietstocht langsheen de Vlaamse Rand. Vanuit Plantentuin Meise vertrokken ook vijf pelotons, waar ook Vlaams minister Ben Weyts in meefietste. “Zelf ben ik meer een loper dan een fietser”, zegt Weyts. “Maar om op een zonovergoten zondag mee het Vlaamse en groene karakter van onze prachtige streek in de verf te zetten, haal ik met plezier de koersfiets van stal”, zegt Weyts.


Nieuw dit jaar was de Gordelcross. Op Provinciedomein Huizingen was een parcours aangelegd waar men kon genieten van een demowedstrijd van voormalige kampioenen zoals Paul Herygers, Sven Vanthourenhout en Klaas Vantornout. Daarnaast waren er ook crossinitiaties voor verschillende leeftijdsgroepen. Honderden kinderen beleefden zo een dag om niet snel te vergeten.


Om een leuke Gordelzondag af te sluiten, genoot jong en oud van animatie en optredens. In Plantentuin Meise ging het om sfeerpunten verspreid over de plantentuin. “En dat werd erg gesmaakt bij het publiek”, zegt Jo Van Vaerenbergh, directeur van vzw ‘de Rand’. “De plantentuin leent zich er perfect toe om over een uitgestrekt domein het sportieve met het culturele te combineren, een formule die bijzonder succesvol was en misschien wel voor herhaling vatbaar is.”


In Provinciedomein Huizingen mocht onder andere #LikeMe een amusante namiddag afsluiten. “Een zonnige namiddag met een prachtige line-up en heel veel lachende gezichten. Wat kunnen we meer wensen?”, vraagt provinciaal gedeputeerde Ann Schevenels. “De optredens gingen dit jaar door in het hoger gelegen gedeelte van het provinciedomein: een prachtige omgeving met een mooi uitzicht. Daar heeft iedereen na z’n fiets- en wandeltocht erg van genoten”, aldus Schevenels.
Net zoals tijdens de voorbije twee corona-edities, wordt ook dit jaar voor elke geregistreerde deelnemer een Gordelboom geplant. Dankzij deze Gordeleditie zullen er dus zo’n tienduizend bomen of struiken aangeplant worden in en rond de Vlaamse Rand. “De Gordelbomen symboliseren onze offensieve aanpak voor een groenere Vlaamse Rand”, besluit Vlaams minister Ben Weyts.