nieuws

Inschrijvingen geopend voor Gordel vol nieuwigheden

 

Iedereen kan zich vanaf vandaag inschrijven voor De Gordel, die dit jaar op zondag 3 september uitpakt met nieuwigheden zoals een trailrun én een graveltocht. Het unieke evenement dat het Vlaamse en groene karakter van de Rand in de verf zet, gaat dit jaar door in Provinciedomein Huizingen en vrijetijdsregio Druivenstreek. Alle deelnemers kunnen rekenen op een gevarieerd aanbod, goed voor een leuke dag met familie en vrienden. Uiteraard staan de Gordel Pelotons en de klassieke 100 km terug op het programma en net als in 2022 is er ook veldritplezier voorzien.


De Gordel is geen evenement zoals er zovele andere zijn: het is al vele jaren een populair familiefeest dat het groene en Vlaamse karakter van de Randgemeenten viert. Op 3 september is iedereen meer dan welkom in de Vlaamse Rand voor een dag vol sport-, speel- en muziekplezier. Naar goede gewoonte opent Provinciedomein Huizingen z’n deuren voor de Gordelaars, maar ook vanuit Kamp Kwadraat in Overijse neemt De Gordel je dit jaar mee voor een leuke dag doorheen de Druivenstreek.


“We gaan terug naar de essentie van De Gordel: het groene en Vlaamse karakter van de Rand in de kijker zetten”, zegt minister van de Vlaamse Rand Ben Weyts. “We behouden de originele boodschap, maar zorgen ook nu weer voor wat nieuwigheden, zoals een trailrun en een gravelparcours. Dit parcours staat ook in het teken van het WK Gravel, dat volgend jaar naar deze streek komt, in een parcours tussen Halle en Leuven. Dat wielerliefhebbers kunnen kennismaken met deze nieuwe wielerdiscipline is mooi meegenomen. Dat het ook nog eens tussen de druivenranken kan, dat is natuurlijk fantastisch.”


Jo Van Vaerenbergh, algemeen directeur vzw de Rand: “Met het bezoek aan de Druivenstreek zetten we opnieuw een van de parels aan De Gordel van Smaragd, beter bekend als Vlaamse Rand in de kijker. We zijn de gemeentebesturen van de Druivenstreek dan ook zeer erkentelijk voor hun sterk engagement en het uitgebreide sportieve en animatieve familieaanbod.”


Ook in 2023: Gordel Pelotons en Gordel Cross


Vanuit het Provinciedomein Huizingen kan je deelnemen aan de klassieke fiets- en wandeltochten, net als aan dé absolute Gordel Klassieker: 100 km op eigen tempo, dwars door de Vlaamse Rand.

 

Verder op het programma vanuit Huizingen? De Gordel Pelotons, voor sportievelingen die niet alleen een uitdaging, maar ook een unieke ervaring zoeken. Zij kunnen zich vanaf nu inschrijven voor een rit van 125 km door de volledige Vlaamse Rand. Deelnemers leggen die tocht in groep en onder professionele begeleiding van een openings- en sluitingswagen, bezemwagen en ambulance af.


Gezien het grote succes van vorig jaar staan er ook dit jaar weer initiaties veldrijden op het programma. Kinderen tussen 6 en 12 jaar kunnen gratis inschrijven voor een leuke kennismaking met de sport die Vlaanderen de hele winter lang warm houdt. Na een sportieve voormiddag kunnen de deelnemers, terug in het provinciedomein, volop genieten van animatie en muziek bij de verschillende podia.


“Provinciedomein Huizingen zal ook voor deze editie klaarstaan om duizenden Gordelaars met open armen te ontvangen”, zegt gedeputeerde Ann Schevenels. “Na een sportieve voormiddag kan je volop komen genieten van animatie en muziek bij de verschillende podia op onze evenementensite.”

 

Activiteiten Huizingen

 

Nieuw: Gravelplezier en trailrun


Bertem, Hoeilaart, Overijse, Tervuren en Huldenberg zetten als Vrijetijdsregio Druivenstreek mee hun schouders onder De Gordel 2023. Zowel vanuit Kamp Kwadraat in Overijse als vanuit Huizingen zullen er fiets- en wandeltochten vertrekken. Naast de gewone fietsritten van 20, 40 en 60 km, die focussen op de recreatieve fietser, zullen bezoekers dit jaar ook kunnen kennismaken met gravel, met parcours van 50 of 76 km puur offroad plezier.


Wie eerder een uitdaging zonder de fiets zoekt, kan in Overijse dan weer aansluiten bij De Gordel Trail. Hardloopfans die een loopje in de prachtig groene natuur van de Vlaamse Rand wel zien zitten, kunnen zich voorbereiden op deze sportieve uitdaging van maar liefst 23 km.

 

Activiteiten Druivenstreek

 

Sfeerpunten


Dit jaar fungeren Bertem, Hoeilaart, Tervuren en Huldenberg als sfeerpunten. De fiets- en wandeltochten van De Gordel nemen de deelnemers mee naar die extra evenementensites in de Druivenstreek. Daar zullen deelnemers kunnen genieten van animatie, verfrissing en leuke optredens. Elk sfeerpunt heeft z’n eigen programma, de garantie voor een dag lang Gordelplezier in de Druivenstreek.


Kamil Muyldermans, schepen van gemeente Huldenberg, onderdeel van Vrijetijdsregio Druivenstreek: “Voor de eerste keer organiseren we De Gordel samen met de vijf gemeenten uit de Druivenstreek. We werken al enkele jaren intensiever samen rond cultuur en vrije tijd in een intergemeentelijk samenwerkingsverband IGS vrije tijd Druivenstreek. Nu gaan we ook in dit kader verder en versterken we de lokale lussen en animatie van De Gordel in de Druivenstreek. Onze streek, gekend van de druiventeelt onder glas, is een ideale uitvalbasis met haar prachtige natuur, holle wegen, bossen en heuvels. Na het sporten kan je smullen van onze lokale specialiteit want de druiven zijn op zijn best in september.”


Groene Gordel


Net als tijdens de voorbije Gordeledities zullen de Bûûmplanters in ruil voor de deelnames aan De Gordel 2023 bomen in de Vlaamse Rand planten. De teller van het aantal Gordelbomen dikt intussen goed aan: 38.654.


“We hadden aanvankelijk de ambitie om deze regeerperiode 100.000 extra bomen en struiken te planten in de Vlaamse Rand, maar wegens succes hebben we die ambitie ondertussen verdubbeld”, zegt Weyts. “We hebben met de campagne ‘De Vlaamse Rand boomt’ de ambitie om nog eens 100.000 extra bomen en struiken te planten. Wie zich registreert via www.devlaamserandboomt.be zorgt voor de aanplanting van een extra ‘Gordelboom’. Zo kunnen de deelnemers van de Gordel ook hun steentje bijdragen aan de vergroening van de Vlaamse Rand.”


Deelnemen aan De Gordel is, behalve voor de Gordel Pelotons, volledig gratis. De deelnemers maken bovendien kans op leuke prijzen. Registreren is echter wel verplicht om verzekerd op pad te gaan. Inschrijven kan vanaf nu via www.degordel.be.