nieuws

26000 Gordelaars genoten van de Vlaamse Rand

De Gordel trok op zondag 3 september zo'n 26.000 mensen naar de Vlaamse Rand. Naast de vele optredens in en rond Provinciedomein Huizingen en Kamp Kwadraat in Overijse trokken vele duizenden streekgenoten en Vlamingen te voet, al lopend of per fiets doorheen de groene pracht van de Vlaamse Rand. “De Gordel is én blijft een manifestatie met een boodschap”, zegt Vlaams minister bevoegd voor de Vlaamse Rand Ben Weyts. “We vieren het groene én het Vlaamse karakter van onze prachtige streek.”

De eerste zondag van september is voor vele streekgenoten en vele Vlamingen een dag die met stip aangeduid staat. Op die dag viert De Gordel het groene en het Vlaamse karakter van de Vlaamse Rand. Naast de bekende fiets- en wandeltochten, de optredens en andere randanimatie in Provinciedomein Huizingen en Kamp Kwadraat in Overijse en de traditionele Gordel Pelotons breidde De Gordel net als vorig jaar ook dit jaar het aanbod uit. Dit jaar konden deelnemers ook kiezen voor een augmented realitywandeling, een kunstenparcours in Provinciedomein Huizingen, een trailparcours van 23 kilometer of twee graveltochten (van 52 km of 77km) doorheen de Druivenstreek.

Weyts, die voorgaande jaren steevast meefietste met één van de wielerpelotons, opteerde dit jaar voor het trailparcours. Een tocht van 23 km met start en aankomst in Kamp Kwadraat in Overijse. “Als Vlaams minister bevoegd voor de Vlaamse Rand én voor Sport, heb ik geen andere keuze dan deel te nemen. Maar dat is allesbehalve een straf”, geeft Weyts mee. “Het was afzien, maar de prachtige en onbekende paden maakten veel goed”, aldus Weyts.