nieuws

Dilbeek wordt focusgemeente van De Gordel 2024

Dilbeek wordt focusgemeente van de Gordel, die dit jaar doorgaat op zondag 1 september. Het evenement focust de laatste jaren steeds meer op de oorspronkelijke kern: een sportief feest dat het groene én het Vlaamse karakter van de Rand in de kijker zet. Dilbeek is dan echt het ideale uithangbord: de gemeente waar Vlamingen thuis zijn. Alle Gordelaars kunnen genieten van geweldige fiets- en wandeltochten, maar ook van een eigentijds aanbod urban sports en Gsport. Het gravelparcours wordt dit jaar de ideale opstap voor het WK Gravel, dat een maand na de Gordel vertrekt in Halle. “Dit is geen sportevenement zoals er vele anderen zijn: de Gordel heeft een boodschap, die we niet onder stoelen of banken steken”, zegt minister van Vlaamse Rand Ben Weyts. “De Rand is een unieke streek, met een duidelijk karakter: Vlaams en groen”.

Zondag 1 september 2024 staat in het teken van de Gordel in de Vlaamse Rand. Het is geen sportmanifestatie zoals er vele anderen zijn, want de Gordel viert nadrukkelijk het groene en het Vlaamse karakter van de Rand. De boodschap blijft hetzelfde, maar het programma wordt wel alsmaar gevarieerder. Er zijn de bekende fiets- en wandeltochten, de optredens en andere randanimatie, maar er zijn de laatste jaren ook steeds meer nieuwigheden. Zo is er nu ook een gravelparcours, dat dit jaar het ideale voorafje wordt voor het WK Gravel dat begin oktober doorheen Vlaams-Brabant dendert.

Dilbeek wordt dit jaar de focusgemeente van de Gordel. Het Domein van Huizingen blijft een trefpunt, maar daarnaast zal Dilbeek met onder meer een grote eventlocatie dé trekpleister worden. De keuze past perfect in de filosofie van de laatste jaren: de oorspronkelijke Vlaamse boodschap van de Gordel staat opnieuw helemaal centraal. Net dit jaar viert Cultureel Centrum Westrand een 50ste verjaardag. Het droeg bij aan de Vlaamse aanwezigheid en uitstraling in de regio en was al die jaren een van de bruisende centra in de lange en rijke Gordeltraditie.

Er is op de Gordel ook veel ruimte voor urban sports en G-sport. Op die manier wil de Gordel ook veel jongeren en Vlamingen die minder mobiel zijn naar de Vlaamse Rand lokken. “Alle Vlamingen zijn welkom om het groene en Vlaamse karakter van de Rand te vieren”, zegt minister van Vlaamse Rand Ben Weyts. Ook dit jaar kunnen deelnemers zelf bijdragen aan extra groen in de Vlaamse Rand. Net zoals tijdens voorgaande edities wordt voor elke geregistreerde deelnemer een boom of struik in de Vlaamse Rand aangeplant.

“Met veel plezier ontvangt Dilbeek als focusgemeente 2024 alle Gordelaars die willen genieten van een dagje ‘Groen & Vlaams’ in onze Vlaamse Rand”, zegt Dilbeeks burgemeester Willy Segers. “Zoals ieder jaar staat het Provinciedomein Huizingen klaar om de duizenden Gordelaars met open armen te ontvangen”, zegt Gedeputeerde Ann Schevenels. “We voorzien weer de meest originele kinderanimatie, de leukste straattheater en verschillende optredens.”