nieuws

Opvallend veel kinderen tussen de 28.000 deelnemers aan het Gordelfestival 2019

Dankzij de aangename zomertemperaturen, het gevarieerde fiets- en wandelparcours en de populaire artiesten op de affiche evenaarde de zevende editie van het Gordelfestival het succes van vorig jaar. Naar schatting 28.000 wandelaars, fietsers, lopers en vooral veel jonge kinderen met hun ouders zakten vandaag af naar Gordeltrefpunt Huizingen en focusgemeente Dilbeek, om de Vlaamse Rand op een sportieve en gezellige manier te ontdekken.

Er waren deelnemers van jong tot oud en vooral het optreden van #LikeMe in Huizingen werd dé blikvanger van deze Gordeldag. Nieuw in deze editie waren Omloop de Groene Gordel voor wielerliefhebbers van alle leeftijden en de Urban Village voor jongeren.


Het Gordelfestival vestigde dit jaar voor de zevende keer op een sportieve manier de aandacht op het Vlaamse karakter van de streek rond Brussel. De organisatie had dit jaar extra aandacht voor tieners en adolescenten. In focusgemeente Dilbeek werd de Urban Village opgezet, waar jongeren de coolste urban sporten konden ontdekken tijdens initiaties en workshops. In Provinciedomein Huizingen was het animatieprogramma hoofdzakelijk gericht op kinderen. Naast het VIK-dorp voor Very Important Kids was vooral de cast van het populaire #LikeMe dé grote publiekstrekker.

 

Nieuw dit jaar was Omloop de Groene Gordel, een tocht van 100 of 140 km door de 19 randgemeenten, af te leggen op eigen tempo. Geoefende wielertoeristen konden 100 km rond Brussel fietsen in pelotonformule. Daarnaast konden recreatieve fietsers tijdens de populaire proef-de-streekroutes ook streekbieren proeven in lokale brouwerijen. Dit rijke aanbod zorgde ervoor dat er dit jaar meer fietsers deelnamen.


Naar aanleiding van de 450ste verjaardag van de dood van Bruegel werden er verschillende fiets- en wandeltochten georganiseerd langs bijzondere plekjes die een link hebben met de Vlaamse meester. Tijdens de belevenisloop Dilbeek loopt werden de groene en culturele troeven van Dilbeek in de kijker gezet. Voor de deelnemers zonder hoogtevrees was er een Sky-watch van waaruit men op grote hoogte de Vlaamse Rand kon bewonderen.


Het Gordelfestival verliep ook dit jaar zonder noemenswaardige incidenten. Uittredend Vlaams minister van Vlaamse Rand Ben Weyts concludeert: “De bezoekerscijfers bevestigen dat vorig jaar geen ééndagssucces was. Het Gordelfestival blijft bestaan met als boodschap het Vlaamse en groene karakter van de Vlaamse Rand voor het voetlicht te plaatsen.”